Dünya Güneş Günü Kutlama Etkinliğimiz gerçekleşti.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Mersin Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

29 Haziran 2024

29 Haziran 2024 tarihinde Güneşpark Enerji Kompleksinde Dünya Güneş Günü Kutlama Etkinliğimiz gerçekleşti. Etkinliğimizin açılış konuşmalarını, MMO Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı İsmail OĞUZ, MMO Genel Başkanı Yunus YENER, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tarık İRDE ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin EKMEN yaptı. Açılış konuşmalarının ardından etkinliğimizin gerçekleşmesinde destek olan kurum ve firmalara teşekkür plaketleri takdim edildi. Etkinlik kapsamında "Zamanın İzleri Fotoğraf Sergisi", " Sivil Toplumun Sesi Çok Sesli Korosu" ve "Tuna KİREMİTÇİ- Müge ALPAY Konseri " gerçekleşti.

MMO Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı İsmail OĞUZ'un açılış konuşması: 

Saygıdeğer Başkanlarım,

Kıymetli Üyelerimiz, Misafirlerimiz,

Ve Basınımızın Değerli Temsilcileri,

Yenilenebilir enerji kaynaklarından temiz ve sonsuz enerji kaynağı olan Güneş Enerjisi konusunda farkındalık yaratmak için geleneksel olarak düzenlediğimiz Dünya Güneş Günü Kutlama Etkinliğimize hoş geldiniz.

Kuzey yarım kürede yılın en uzun günü olan ve "Dünya Güneş Günü" olarak ilan edilen 21 Haziran gününü Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesi olarak her yıl çeşitli etkinliklerle kutlayarak farkındalık yaratmaya çalıştık, çalışıyoruz.

"Güneş Enerjisi Sistemleri" konusunda yılda 300 den fazla günün güneşli geçtiği ve M.Ö.7. yüzyılda "Soloi" Güneş Kenti olarak bilinen Mersin'imizde; bugüne kadar TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesi olarak, 1997 yılında bir seminer ile başlayan bu süreçte dokuz adet Sempozyum ve Sergi düzenlenmiştir. 2025 yılında da 10. Sunu düzenlemek için çalışmalarımız devam etmektedir.

Güneş Enerjisi konusunda düzenlediğimiz etkinliklerle, giderek azalan ve dünyamızı kirleten fosil kaynaklı enerjiler yerine, bu sonsuz enerji kaynağına dikkat çekmeyi,  "Güneş Kenti Mersin" sloganıyla da kent kimliğinin bir parçası haline getirmeyi amaçlayarak çıktığımız bu yolda önemli derecede yol katettik.

"Enerji" sanayileşmenin ve üretimin temel girdisi olup aynı zamanda refahın ve uygarlığın da gelişmesini hızlandıran önemli bir faktördür. Ülkemizdeki hızlı nüfus artışına, sanayileşmeye ve teknolojik gelişmelere paralel olarak enerji tüketimi de hızla artmaktadır.

Bu durumda; dünyanın çevre dengesinin sürekliliğini sağlayan çevre dostu enerji kaynağı olan "Güneş" büyük önem kazanmaktadır. Bizler; doğal, sürdürülebilir, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile bu stratejik alanda bağımlılığımızı azaltmanın, enerji girdileri ithalatına ödediğimiz yüksek bedellerin azaltılmasıyla mümkün olacağı düşüncesindeyiz.

 

Türkiye Elektrik İletim A.Ş.(TEİAŞ)ın Mayıs 2024 verilerine göre; ülkemizde elektrik üretimimizin enerji çeşidine göre dağılımı yüzde 29,2’si hidrolik enerji, yüzde 22,4’ü doğalgaz, yüzde 19,8’i kömür, yüzde 11,1’i rüzgâr, yüzde 13,6’sı güneş, yüzde 1,5’i jeotermal ve yüzde 2,4’ü ise diğer kaynaklar şeklindedir. Yine 2024 yılı Mayıs ayı sonu itibariyle ülkemizdeki toplam kurulu güç 110.033 MW’a ulaşmıştır.

Geçen yıl Yüzde 9,5 olan güneş enerjisi oranı bu yıl yüzde 13,6 ya yükselmiştir.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı'nın kurul güç istatistiklerine göre Dünya genelinde Türkiye; 58 bin 462 MW ile 11'nci sırada yer alıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının verilerine göre de 2014 yılında 40 MW olan Güneş Enerjisi Kurulu Gücü bugün 15.000 MW’a yaklaşmış durumdadır. Ülkemizde 78 ilimizde Güneş Enerjisi Santralinden elektrik üretimi gerçekleştirilmekte olup Güneş Kenti Mersin’imiz 330 MWı aşmış kurulu güçle ilk 15 içerisinde yer almaktadır.

Yıllardır “Güneş Kenti Mersin” diye attığımız sloganların; Güneş enerjisi kullanımının önemi ve kullanımı için yapılan çalışmaların, bugün gerçekleştiğini görmek bizler için büyük bir gurur kaynağıdır. Ancak bu artış bile Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılık oranını düşürememektedir.

Enerjinin elde edilmesi kadar verimli kullanılması da önemsediğimiz konulardan biridir. Enerjiyi verimli kullandığımızda, enerji kaynaklarımızı daha az tüketmiş olacağız. Ayrıca %70 civarında olan dışa bağımlılığımız devam ederken, yapacağımız verimlilik çalışmaları ile alacağımız bazı önlemler ve enerji tüketim alışkanlıklarımızdaki çok küçük değişiklikler ülkemize çok şeyler kazandıracaktır.

Yenilenebilir Enerji Kullanımının artması ve yaygınlaştırılması için yasal düzenlemelerin, mali ve finansal teşviklerin ötesine geçen kolaylaştırıcı önlemler alınmasını gerekmektedir. Bu kapsamda  enerji sektörlerinin organizasyonel yapıları, yenilenebilir enerjinin daha yüksek bir payını entegre edecek şekilde yeniden şekillendirilmelidir. Eğitim, öğretim, yeniden beceri kazandırma ve beceri yükseltmeye öncelik verilmeli; sanayi, sivil toplum, politika yapıcılar ve diğer kilit paydaşlar arasında iş birliği teşvik edilmelidir.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına uygun yeni bir enerji sistemi oluşturmak için mevcut elektrik altyapısı genişletilmeli ve modernize edilmelidir. Sektörler arası altyapı planlamasının güçlendirilmesine, sınır ötesi işbirliğinin artırılmasına ve bölgesel elektrik şebekelerinin geliştirilmesine acil ihtiyaç olduğu da gözönünde bulundurulmalıdır.

 

 

 

 “Tam bağımsızlığımız için kendi enerjimizi kendimiz üretmeliyiz!” diyoruz ama öte yandan bizlere; Nükleer Santraller, enerji arz eksikliğine ve dışa bağımlılığa alternatif olarak gösterilmektedir. Ve ilimizde nükleer santral yapımına devam edilmektedir. Ülkemizde güneş enerjisi potansiyeli başta olmak üzere tüm yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları yeterince değerlendirilemezken, yeterli teknik altyapı ve mevzuat olmadan, kamusal denetimin dışlandığı bir yapıda, dışa bağımlılığı azaltmak bir yana, daha çok bağımlılığı artıracak bir süreçtir.  

Nükleere inat, yaşasın hayat! deyip temiz ve yerli enerji olan Güneş Enerjisini önermeye devam edeceğiz. Bu kapsamda, yerel yönetimleri de temiz ve çevreci olan başta Güneş Enerjisi olmak üzere Yenilenebilir Enerji konusunda daha fazla çalışma yapmaya ve Kentimize katkı sunmaya davet ediyoruz.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesi olarak biz, ülke kaynaklarının ve teknolojinin, halkımızın ve ülkemizin çıkarları doğrultusunda kullanımını savunuyoruz ve her zaman savunacağız.

Bugün burada,  Çocuklarımıza, gelecek nesillerimize güneş enerjisi bilinci kazandırabilmek amacıyla Mezitli Belediyesi işbirliği ile 2017 yılında hayata geçirdiğimiz Türkiye’nin ilk ve tek Güneşpark Enerji Kompleksindeyiz. Bu kompleksin proje aşamasında ve yapımında büyük emeği ve katkısı olan 10. ve 11. Dönem Şube Yönetim Kurulu Başkanımız Merhum Oğuz Akar TÜLÜCÜ’yü saygıyla anıyorum. Onun özverili çalışmaları ve emekleri sayesinde 2017 yılında açıldığı günden bugüne 135 eğitim kurumundan toplam 4050 öğrencimize Güneş Enerjisi Eğitimleri verildi.  

Merhum Oğuz Akar TÜLÜCÜ; Mersin’de iz bırakmış, herkes tarafından sevgiyle anılan, aydın, yenilikçi, vizyoner bir meslektaşımızdı. Gelecek nesillere çok değer verirdi,  bizler de Şube Yönetim Kurulu olarak istedik ki onun çok değer verdiği bu projede yer alan Güneş Park Enerji Kompleksinde onun adını yaşatalım. Bu vesile ile kompleksimizin adını değiştirmiş olmanın bilgisini ve mutluluğunu sizlerle burada paylaşmış bulunuyoruz.

Bu etkinliğimizin gerçekleşmesinde bizlere destek olan Mersin Büyükşehir Belediyesine, Mezitli Belediyesine, Yenişehir Belediyesine, Mersin Ticaret ve Sanayi Odasına, ve Güneş enerjisi alanında hizmet veren firmalarımıza hepinizin huzurunda teşekkür ediyoruz.

1997 yılında başlattığımız bu kıvılcım ile kentimizi “Güneş Kenti Mersin” yapma ve güneş enerjisi farkındalığı yaratma yolunda kararlılıkla ilerleyeceğiz.  

Hepimizin Dünya Güneş Günümüz Kutlu olsun.…(29.06.2024)

                                                         TMMOB Makina Mühendisleri Odası

                                                           Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı            

                                                                                İsmail OĞUZ